sobota 27. prosince 2014

Desková hra v níž se utkáte s králem skřítků

První hru, kterou jsem pro Olivera (syn) nakreslil byl Kosmický závod. Zkusil jsem si tam pár zajímavých prvků, ale nepřekročila průměr. Chtěl jsem něco zajímavějšího, tak vznikl Král skřítků.

Oliverovi je šest let. V tomto věku nejde o žádnou přílišnou strategii, ale o házení kostkou a postupu po políčkách. Děti mají totiž vyjimečné štěstí a tak je to baví.
V Kosmickém závodu jsem si zkusil co se dá na tomto herním principu vystavět. A také jsem pochopil, že u her pro děti jde o příběh. Musí vyprávět příběh, dramatický a dobrodružný příbeh.

Ve svém dalším pokusu jsem chtěl hru, ve které budou hráči soupeřit s hrou. Vyhraje hra, či hráči. A protože teď řešíme u Olivera i naučení hodin, přímo se nabízela tato možnost. Hra je limitována vnitřním časem, hodinami na herní desce. A od této myšlenky už byl jen krok ke vzpomínce na starší film Labyrint (ve kterém hrál Bowie). Dívka Sára v něm musí dojít do středu Labyrintu a porazit krále skřítků dříve, než odbije 13 hodina. A ta cesta není snadná, král skřítků nehraje fér. To se stalo volným námětem pro můj další počin.

Dalším prvkem hry se stali obyvatelé skřítčí země. Určitá místa jsou střežena strážci. Když je ale porazíte, dokážete že jste lepší, přidají se k vám jako vaši pomocníci. Čím silnější pomocníky máte, tím silnější strážce můžete vyzvat. Až nakonec vyzvete krále skřítků. A to vše musíte zvládnout do třinácté hodiny. A hodiny se načítají nejen každým průchodem startem, ale i užití schopnosti upravující náhodu.

Kartičky skřítků jsem nechal namalovat Oliverem a Sebastienem (skoro 4 roky). Jak jsem je upravoval, měnil, malovali stále nové a bavilo je to. Naštěstí se dají kdykoliv vytisknout prázdné a tím dát možnost k nové kreativní variaci.

Celkový výsledek překvapil. Z počátku je hra docela náročná. Někdy dá rychlý úspěch a pak potopí. Ale jak zesilují pomocníci a jejich schopnosti, tempo se zrychluje, obtížnost klesá. Závěr bývá překvapivě rychlý, netáhne se.


Desková hra Král skřítků
pro : 1 - 5+ hráčů
věk: rodinná hra od 6 let
délka hry: 1 hodina

Potřebujete pomoc od krále skřítků, proto přicházíte do jeho země. A on vám svou pomoc přislíbil, když jej dokážete přemoci v jeho vlastní zemi dříve, než odbije třináctá hodina.
To ale nebude snadné, protože vládne kouzelnou mocí. Navíc je pyšný a velmi nerad prohrává. Postaví vám do cesty množství překážek, aby vás svedl z cesty. Pošle na vás své strážce, aby vás zdrželi.  A klidně vás zamkne v nejhlubší kobce, jen aby vás zastavil. Budete se muset spojit nejen s ostatními hráči, ale přesvědčit i mnohé skřítky a netvory z této kouzelné země. Protože čas je proti vám.



Jde o kooperativní hru, ve které hráči spolupracují. Buďto vyhrají hráči, nebo hra (král skřítků). Z toho důvodu mohou spolu hrát i hráči různé úrovně a věku, například celá rodina. Spolupráce je hráčům ku prospěchu. Pravidla jsou v základu jednoduchá a užívá grafických ikon pro znázornění významu políčka, na které si brzo zvyknete. Hra má střední až větší podíl náhody, který vyhovuje menším dětem. Didaktický rozměr je poznání hodin, počítání do dvaceti, odhad šancí a že nepřátelé se mohou stát nejlepšimi přáteli.
K přípravě hry budete potřebovat možnost barevného tisku, nůžky, pastelky. K samotné hře jednu kostku a figurku pro každého hráče.


Pokud si ji chcete zkusit zahrát, pak zde.



Žádné komentáře:

Okomentovat