středa 22. prosince 2021

Zombicide 2edice

 Zombicide druhé edice je lehká svižná kooperativní hra až pro sest hráčů. Ve které naleznete širokou škálu zbraní a použijete je na zástupy hladových zombií.


Kooperativní:
Hráči hají spolu proti hře. To znamená že všichni spolu buďto prohrají, někdo umře. Nebo vyhrají, když misi splní. U těcht her vůbec nevadí různá úrověň hráčských schopností. Děti mohou hrát s dospělími bez toho že by je traumatizovala marná snaha vyrovnat se jim. Navíc zde můžete spoluhráčům radit. Nijak si tim neuškodíte, právě naopak.

Dospělí a děti:
Hra je pro kombinaci děti a dospělí přímo připravena. Mezi přeživšími ze kterých si vybíráte je šet dospělých a šest dětí. Schopnosti dětí jsou ve hře trochu silnější než u dospělých, což vyrovná jejich deficit v plánování. A pomůže jim to být hrdiny hry.

Lehká a svižná:
Musím říct že mne samotného překvapila jak jednoduchá má pravidla a jak snadné je se do nich dostat. Jednodušeji to už snad ani nejde. Protože tu nejsou nějaké abstraktní herní techniky a tahy, ale zcela logické akce, které si snadno každý představí a to i s důsledkem na hru. Přeživší se může pohybovat. Může použivat své zbraně proti zombiím. A může vyrážet dveře, sbírat- hledat - vyměnovat předměty s jiným přeživším na svém políčku. A může také řvát, nebo nedělat vůbec nic. Ale to vše je jen to co by jste v te situaci mohli udělat i vy sami.
Mám osobní zkušenosti že i hráči, kteří odmítají i středně obtížné hry jako příliš komplikované, se do Zombicide snadno dostali a užili si ji.

Druhá generace:
Od první zombicide prošla právě především zjednodušením. Celá příprava mise je ryclejší. Dveře jou rovnou určeny. Bedny souvisle rozmístěny a předem natisknuty na plán. Můžete to vnímat jako pokles variability hry, ale není tak výrazná, jako přínos v jednoduchosti.
Stejně tak v inventáři se komponenty neskládájí z několika hledaných karet jako dříve. Nemusíte nalézt benzín a sklenice na složení zápalné lahve, ale přím najdete molotov. To dělý hru svižnější. Je více akční.
Zombicide druhé edice odešla od komplikovaných mnoha pravidel k svižnosti. Což se nemusí líbít každému. Ale komplikovaných kooperativních her je na trhu mnoho. Takto svižné a snadné tam naopak chyběli. Je to čistá akce z lootování (hromadění a hledání věcí) a zabíjení zombíků.

Šest hráčů
Hra je určena až pro šest hráčů, ale v podstatě hraje dle pravidel vždy šest přeživších. A ty se rozdělí mezi hráče. Na druhou stranu hrajeme od začátku systém jeden hráč jednu postavu. A i ve třech to lze. Hra sama má v sobě totiž systém zjednodušení. Kdy vám generuje méně zombií. S tímto lze snadno doladit méně hráčů. Každopádně si ji tak užijete více.

Dodatková pravidla:
Zombicide prošla zjednodušením až na samotné herní jádro. Ale není problém zapojit několik dalších pravidel, které vám hru ztíží.Některé jsem nalezl v oficiálně vydaných rozšíření, nebo na internetu.
Například:
- Tlusťoši způsobují dvě zranění a netvoři tři zranění
- Tlusťoši a netvoři umí rozbít dveře, projdou skrze ně.
- Mrtvá postava neznamená konec, je jen vyřazena a může být zachráněna do konce příštího hráčského kola.
A oficiálně vzdané dodatky přidávájí další velmi zajímavé nápady, ale o tom jindy.

Znovuhratelnost:
Hra obsahuje mnoho misí. Ale další vydávají fanoušci i samotný výrobce. Jou tu i mise pro jednoho hráče. A na strankách výrobce najdete program na poskládání své mise. Co chtít víc? Pak jsou tu dvě rozšíření, ale ta bohužel jen v angličtině. Ty přináší kampaňové hraní. To jest příběh hraný na pokračování.

Herní komponenty:
Žetony i mapové díly jsou krásně malovány a tuhé, z tlustého kartonu. Figurky jsou velmi detailní a v případě zombií v mnoha variantách. Například 40 chodců je celkem v 10 variantách. Tak že se na plůnu moc neopakují. Celkově vás čeká v krabici 88 figurek. Devět obousraných mapových dílů. A plno kartiček. Žetonů je naštěstí jen pár a jejich správa zabere jen málo času.

Na závěr:
Hrál jsem ji s dětmi (10,11,13). Hrál jsem ji s dospělými co chtějí jinak opravdu jen jednoduhé hry. Hrál jsem ji s hardcore hráči. A v kombinaci toho všeho. A vždy jsme si ji užili.



Žádné komentáře:

Okomentovat